Magyar |  Romana |  English

Rólunk

Galéria

Megvalósított projektek


2017

Jazz-sznob pukkasztó Sárik Péterrel és Falusi Mariannal

http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/jazz-sznob-pukkaszto-sarik-peterrel-es-falusi-mariannal.html

Freedom Blues Festival 2017

November 4-én, szombaton véget ért a 3. Marosvásárhelyi FREEDOM Blues Fesztivál. Az idén sok különlegességgel várták a szervezők a közönséget, amelyek egyike volt premierként a fesztivál Blues For Kids című 0. napja. A fesztivál első napján, csütörtökön este ugyanis, a marosvásárhelyi Rocksuli meghívta fiatal diákjait – gyerek és tinédzser zenészeket – a Jazz&Blues Club színpadjára játszani. Az ötlet fantasztikus volt, hiszen a fiatal zenészeknek nagyon jó show-t sikerült összehozniuk az ugyancsak fiatal nézőközönség örömére.

A második nap egy Tom Waits Tribute előadással kezdődött, amit az Out Of The Blue nevű duó adott elő, utána pedig a román Dusty Ride együttes következett egy erős, blues-os női hanggal, amelyet a magyarországi legendás Török Ádám követett a színpadon Mini együttesével. Az est utolsó fellépője a lengyel Oscillate jazz-blues fusion formáció volt, még egy gyönyörű női hanggal.

A fesztivál utolsó napján a fellépők az eredeti blues zene tiszteletére játszottak: a kolozsvári Straight Of The Bottle fiatal csapat egyedi stílusát a nézők állva ünnepelték. A zenészek beléptek hangszereikkel az asztalok közé és a közönség sorai közt játszottak, hiszen a csapat úgy reklámozza magát, hogy ez az az együttes, aki “hozzátok jön”... Marcian Petrescu következett szájharmonika- előadásával, akit a Trenul de noapte együttes kísért. Az utolsó fellépő Mike Godoroja és a Blue Spirit volt: Eugen Cristea bukaresti színész segítségével a blues zene eredetét ismertették produkciójukban.

A Freedom Blues Fesztivál harmadik kiadása ismét sikeresen végződött és mostantól elmondhatjuk, hogy Marosvásárhely hagyományos őszi kulturális eseményei közé került.
Külön köszönettel tartozunk úgy a népes nézőközönségnek, mint összes támogatónknak és szponzorunknak, akik segítsége nélkül nem valósíthattuk volna meg ezt a fesztivált!

Találkozunk jövő évben, a következő fesztiválon.
Keep the blues alive!

http://www.zilesinopti.ro/evenimente/29513/freedom-blues-festival

http://alternativeiff.ro/hu/news/59

http://www.zi-de-zi.ro/2017/10/11/freedom-blues-festival-blues-autentic-la-targu-mures/

http://www.punctul.ro/festival-de-blues-autentic-la-tirgu-mures-2/

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/zenebunker-visszah%C3%ADv

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/bluesfesztiv%C3%A1l-marosv%C3%A1s%C3%A1rhelyen-1

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/bluesfesztiv%C3%A1l-marosv%C3%A1s%C3%A1rhelyen-0Dévai Szent Ferenc Alapítvány

Nyári vakáció előtti ebéd és jókedv a marosszentannai napközi apraja-nagyjaval (Dévai Szent Ferenc Alapítvány)
Köszönjük szépen és szép nyarat kívánunk a gyerekeknek és családjai nak.

- Partitura kulturális egyesület és Ursus Sörház.


Rocksuli Kalapáccsal

Múlt héten, szerda este került sor a marosvásárhelyi Rocksuli félévzáró gálaestjére a Jazz&Blues Clubban – és azt már a legelején elárulhatjuk, hogy nagyszerű koncerten vehettünk részt! Az egyedülálló és igen dicséretes kezdeményezés marosvásárhelyi ötletgazdája és szervezője a Bronx Music Egyesület, a Rocksuli lényege pedig – mint azt a név is elárulja – azon ifjak zenei oktatása, akik a rockmuzsikát szeretik. És igencsak ifjakról van szó: a dzsesszklub színpadán a mindössze hét-nyolc évesektől a tizenéves diákokig megtalálhattuk a legfiatalabb korosztályok képviselőit.

A du. 6 órakor kezdődő gálaműsor telt házas közönséget vonzott: lámpalázas zenészpalánták és büszkeségtől csillogó szemű szüleik hada vette birtokba a Sörház utcai klub nagytermét, majd Szőlősi-Pénzes Szilárd ceremóniamester színpadra lépésével elkezdődött a koncert, amelynek dramaturgiája szerint a rocksulis diákok mutathatták meg tudásukat és játszottak ismert dalokat egymás, illetve tanáraik kíséretében. És volt egy meglepetés is: Kalapács József magyar rocklegenda, a Pokolgép, az Omen és számos más, kultikus státusú zenekar frontembere, aki ezúttal díszmeghívottként érkezett, és az esemény aktív résztvevőjévé vált. A műsor keretében a Rocksuli mintegy hatvan diákja lépett fel és adott elő közismert szerzeményeket olyan együttesektől és előadóktól, mint a Tankcsapda, az Ocho Macho, a Republic, Zorán, a Lord, a Hooligans, a Bikini, az Ossián, a Pokolgép, a Europe, a Bon Jovi, Joan Jett, valamint a Queen.

Ami az igazi meglepetés erejével hatott, az az ifjú zenészek felkészültsége volt. Örömmel néztük a tíz-tizenkét éves fiúkat és lányokat a szólógitár, a bőgő, a dob és a mikrofon mögött, amint enyhe lámpalázzal, de egyre nagyobb átéléssel játszták a dalokat, miközben nem tudtunk nem arra gondolni, hogy ezek a fiatalok éppen a jövőjüket teremtik meg most – a színpad varázsa örökké befészkelte magát a szívükbe, és ki tudja, lehet, többüket is híres rockzenészként láthatjuk majd viszont pár esztendő múlva. Mert igen sokuk tehetsége erre predesztinálja őket, és ennek fényében nőtt nagyra a szemünkben a rocksulis kezdeményezés – amely nélkül e tehetség lehet, soha nem bújt volna elő és nem csírázott volna színpadi fellépéssé. Élmény volt a pillanat, amikor az egyik diákformáció egy tagja kicsit belevétett a dalba, és a többiek – kilenc-tíz éves gyerekek a ritmusszekciónál – rögtön kijavították a hibát, nem mentek bele a közismert erdőbe (ami azt jelenti, hogy leáll a dal, elölről kell kezdeni). Élmény volt az is, amikor Kalapács József a Pokolgép egyik legszeretettebb himnuszát, a Csak az itt című dalt hét év körüli kislányokkal énekelte el, és az is, amikor a Rocksuli idősebb, tizenéves énekesével közösen lépett színpadra.

A gálaműsor alatti igen jó hangulat az előbbiek mellett a generációk közötti távolságok teljes áthidalásának is köszönhető – a zene itt tényleg összehozott mindenkit, lelkes családanyák és családapák buliztak, miközben csemetéik a színpadon zenéltek, az est pedig Kalapács minikoncertjével ért véget – a díszmeghívott előadóművészt a Rocksuli tanárai kísérték, és ez a felállás legalább olyan jól szólt, mint az eredeti. A Rocksuli egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy hangszert, eszközt ad a zeneszerető gyerek kezébe. Ahogy egyik ismerősöm mondotta, „nem a telefonját fogja nyomogatni egész nap, mint egy idióta, hanem megtanulja, mit jelent komolyan tanulni, csapatban dolgozni, értéket teremteni. Azaz nem lesz egy takony”. Nem is érthetnénk jobban egyet ennél.


IX-ik Ifjúsági Jazz Verseny és Fesztivál

Köszönjük szépen!
Május 14-én, vasárnap este sikeresen ért véget a 9. Nemzetközi Ifjúsági Dzsessz verseny és fesztivál a díjkiosztó ünnepséggel és az On Impulse Trio ft. Deborah Carter koncerttel. Az idéni versenyző diákok is nagyon ügyesek voltak és mindent kiadtak magukból, hogy még magasabbra emeljék a fesztivál szinvonalát. A zsüri tagok nagyon örültek, hogy ennyi tehetséges diákot fedeztek fel a fesztiválon, mi meg Nektek KÖSZÖNJÜK, hogy ennyien eljöttetetek és élveztétek a programjainkat. Szeretettel várunk a következő kiadásokra is!

Három verseny-nap után a zsüri ugy döntött, hogy minden egyes versenyző megérdemli a zsüri és a közönség dicséretét és a következők lettek a nyertesek:

FŐDÍJAK 2017, Május 10 - 14

- A legjobb zenekar: JAZZ RESIDENCE (Hága, Hollandia)
- A legjobb hangszeres szólista: PINTÉR PÉTER (Budapest, Hu)
- A legjobb énekes (megosztott díj): ANITA PETRUESCU (Bukarest, Ro)
SANDU BÁNTAȘ (Jászváros,Ro)
- A zsűri különdíja zenekar kategóriában: SZÁSZ ÁGNES QUARTET, (Budapest, Hu)
- A zsűri különdíja énekes kategóriában: FARKAS ZSOLT, (Budapest, Hu)

Gratulálunk a győzteseknek és sok sikert kívánunk minden résztvevőnek!

Minden résztvevőnek gratulálunk és visszavárjuk a következő fesztiválokra. Külön köszönet a média partnereknek és a támogatóknak, hogy segítettek a fesztivál 8. kiadásának létrehozásában!

http://www.tirgumureseanul.ro/detali-stire/lista/home/articol/10-14-mai-international-youth-jazz-competition-festival.html


http://brasov.24fun.ro/de_citit/stiri/la-targu-mures-a-inceput-un-festival-international-studentesc-de-jazz/

http://www.romania-muzical.ro/articol/festivalul-si-concursul-international-studentesc-de-jazz-de-la-targu-mures-ziua-a-treia/1482251/48/5

http://www.zi-de-zi.ro/?s=international+youth+jazz

http://www.romania-muzical.ro/articol/se-incheie-festivalul-si-concursul-international-de-jazz-de-la-targu-mures/1482181/48/5

http://partyzettel.de/veranstaltung/207191869745666/International+Youth+Jazz+Competition+and+Festival/

http://www.facebook.com/100000169129983/videos/1711687802180174/

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/9-nemzetk%C3%B6zi-ifj%C3%BAs%C3%A1gi-dzsesszverseny-%C3%A9s-fesztiv%C3%A1l

http://www.zi-de-zi.ro/2017/04/29/regal-muzical-la-international-youth-jazz-competition-festival/

http://www.punctul.ro/festival-de-jazz-la-targu-mures/

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/szerd%C3%A1t%C3%B3l-dzsesszfesztiv%C3%A1l


http://www.tirgumureseanul.ro/detali-stire/lista/home/articol/10-14-mai-international-youth-jazz-competition-festival.html

Les Papillons

Együtt lenni és zenélni nagyon jó. Koncertünk örömzenélés, ahol minden gyerek egyformán fontos.
A zenélés fejleszti a gyerekek érzelmi intelligenciáját. A koncerteken való fellépés része az önmegvalósításnak és olyan sikerélményeket biztosít a gyerekeknek, amelyből egészséges önbizalmat meríthetenek, emellett megtanulnak adni a zene által az többi embertársaiknak. Fontos kiemelni, hogy az együtt muzsikálás közösségformáló csapatmunka, amelyben a gyerekek megtanulják, hogy egymást segítsék és alázatosak legyenek.
Olyannyira közösségformáló, hogy a gyerekek a zenekart magukénak érzik, a "Les Papillons "(Pillangócskák) nevet is ők maguk adták a csapatnak. Irányító tanárként büszke vagyok rájuk, hiszen nagyon kreatívak és saját ötleteket is belevisznek a zenélésbe. Számomra nagy öröm, hogy a színpadon bátrak és szorongások nélkül vállalják azt amit tudnak - szabadok akárcsak a pillangók :) - és minden fellépésre nagy lelkesedéssel készülnek. A koncertjeinken a gyerekek több zenei stílusban megmutatják a tudásukat, a zenei anyagot kellő időben választjuk ki, de talán ennél is fontosabb, hogy ebbe nekik is van beleszólásuk, együtt is megbeszéljük. Fontos, hogy rugalmas legyek hiszen lényeges, hogy minden gyerek jól érezze magát és szeresse amit játszik


10 éves a Jazz&Blues Club

A hét végén, április 23-án nagy buli ígérkezik a Jazz&Blues Clubban, amely ekkor ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját! Amint azt Demeter József, azaz Döme, a klub társtulajdonosa elmondta, mindenkinek köszönik az elmúlt tíz évet, és igyekeznek olyan estét szervezni, amely igazi szülinapos hangulatot ígér. Döme külön kiemelte, hogy a feltüntetett 25 lejes belépőjegy opcionális.

– Szülinapi bulit szervezünk, természetes, hogy nem kérünk ezért belépőt. Ugyanakkor régóta támogatjuk a marosszentannai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó iskolaházban lévő húsz gyereket, hetente négy alkalommal meleg ételt küldünk nekik. A koncert jótékonysági jellegű, ezért az úgynevezett „belépő” is: aki adakozni akar, egy ládába dobhatja be a pénzt. Nem muszáj 25 lejt adakozni, ki-ki úgy ad, ahogy azt a szíve, anyagi helyzete diktálja, mi ezt az összeget irányadóként jelöltük meg. A bulin olyan vásárhelyi együttesek és előadók lépnek fel, amelyek közül sokan a klub falai között „nőttek fel”. Zenél Alex Man – aki annak idején az első koncertünk fellépője volt – és Gabriela Costa, az Andante Duo, Bibó Lajos, a Bronx, a Cherry Band, a Defender, Ercsei Ferenc és Kusztos Dávid, Kiss Lajos, Koszika, Kovács Norbert, Nemes Tibor, a Polifon, Póra Zoli & The Stonehill, Ritziu Ilka Krisztina & Ede, Trozner Szabolcs & Friends, a Moonfellas, Vizi Imre.


2016


Christmas Charity Night

http://szentferencalapitvany.org/2016/12/30/koncert-marosszentannan/

Köszönjük szépen mindenkinek aki részt vett a jótékonysági estünkön és segített támogatni a marosszentannai 20 gyerekből álló kis csoportot. Az adományok által meleg ételt tudunk biztosítvani nekik. Továbbá köszönjük az alábbi fellépőknek: BadClinton, Pora Zoli& Stone Hill, Buta Árpád, Székely Márta, Sípos Tiffany, Kovács Tímea, Vizi Imre és Kovács Norbert, Defender, Dreamers, Florin Mândru (Dudu), Bronx, Autostop MS, Cherry Band, Koszika, Ritziu Ilka és Ede, Moonfellas akik önzetlenül zenéltek egy nemes érdekért.
Folytatjuk jövőben is!

"A Dévai Szent Ferenc Alapitvány Marosszentanna-i napköziotthona nevében szeretnénk hálánkat kifejezni a Jazz&Blues Club vezetőjének, a szervezőknek, a sok tehetséges, lelkes művésznek és jó embernek akik lehetővé tették, hogy gyermekeink asztalára meleg étel kerülhessen. Köszönjük az önzetlen segitséget és a nagyszerű örömzenét! Boldog Új Évet Kivánunk!" - Kedves Teréz

A Szent Ferenc Alapítvány gyermekvédelmi tevékenysége
A Dévai Szent Ferenc Alapítványt az erdélyi ferences szerzetesek hozták létre 1993 tavaszán. Célja segíteni a bajban, nehéz helyzetben lévő legkisebbeket,segítséget kíván nyújtani a hátrányos helyzetű gyermekek ellátásában, a beiskoláztatásában, a pályaválasztásban, szakmai képzésben, számukra munkahelyek létrehozásában, kialakításában.
Az elmúlt 23 év alatt az alapítvány, Böjte Csaba testvér irányitásával közel 5.000 gyermeket fogadott be, volt akit csak néhány évre, de sokan voltak, akit 10-15, vagy ennél is több esztendőre. Jelenleg Erdély szerte 82 helységben kettőezer-ötszáznál is több gyereket nevel, gondoz Isten nevében szeretettel bentlakóotthonokban és napköziotthonokban.
A napköziotthonok egy része a saját házakban, ingatlanokban működik, de vannak, ahol a helyi iskolával, közösségekkel együtt üzemeltetik, ezek az iskolaházak. Jelenleg 19 napközi otthon és 31 iskolaház működik Erdélyben.
Az alapítvány napközi otthonaiba hátrányos helyzetű gyerekek járnak. Olyanok, akiknek bár van családjuk, de szülei nem tudják a napi ellátást megoldani, nincs, aki otthon segítsen nekik a tanulásban, vigyázzon rájuk délután.
A gyerekek iskola után elmennek a napközibe, ahol helytől függően hideg vagy meleg ebédet kapnak, majd a nevelők segítségével elvégzik a házi feladatukat, tanulnak. Utána következnek a szabadidős programok: a gyerekek játszodnak vagy életviteli tevékenységeket tanulnak. Este pedig hazamennek a saját szüleikhez. A napközinek a lényege tulajdonképpen az, hogy a gyerek helyben folytassa az iskolát és a nehéz körülmények ellenére a saját családjában maradhasson.
Ezt próbálják megvalósítani a marosszentannai napöziotthonban is, amely 2o1o februárjában indult, akkor még az udvarfalvi iskolában majd 2o14-től a marosszentannai iskola ad otthont. Jelenleg 2o 1-4 osztályos kisiskolást nevelgetnek. Ez hogyan is működhet? – bizva a sok jóindulatú ember segítőkészségében.
"Aki nem hisz abban,hogy mennyi jó ember van,az kezdjen el valami jót tenni,és meglátja milyen sokan odaállnak mellé" Csaba testvér.Irodalmi kávéház - Marosvásárhely 2016

http://www.youtube.com/watch?v=H0R63dPK48UVIII-ik Egyetemista Jazz Fesztivál

Köszönjük szépen!
Május 12-én, csütörtök este sikeresen ért véget a 8. Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivál a díjkiosztó ünnepséggel és az Elsa Valle Y Sus Hermanos zárókoncertjével. Az idéni versenyző diákok is nagyon ügyesek voltak és mindent kiadtak magukból, hogy még magasabbra emeljék a fesztivál szinvonalát. A zsüri tagok nagyon örültek, hogy ennyi tehetséges diákot fedeztek fel a fesztiválon, mi meg Nektek KÖSZÖNJÜK, hogy ennyien eljöttetetek és élveztétek a programjainkat. Szeretettel várunk a következő kiadásokra is!

Három verseny-nap után a zsüri ugy döntött, hogy minden egyes versenyző megérdemli a zsüri és a közönség dicséretét és a következők lettek a nyertesek:

● A legjobb zenekar(megosztott díj):
D.A.S. TRIO (Magyarország)
ZOLTÁN RUGOVICS TRIO (Graz, Ausztria)
● A legjobb énekes: NAGY LILI (Székesfehérvár, Magyarország)
● A legjobb zenész: BINDER NORBERT (Szeged, Magyarország)
● Színpadi jelenlét: SANDU BANTAȘ(Iasi, Románia)
● A verseny meglepetése: ALEX PETRE & VLAD CHIURLEA (Bukarest, Románia)

Minden résztvevőnek gratulálunk és visszavárjuk a következő fesztiválokra. Külön köszönet a média partnereknek és a támogatóknak, hogy segítettek a fesztivál 8. kiadásának létrehozásában!

http://drive.google.com/file/d/0B9NGbrra_TcceEJSdzJNMFptTUU/view?usp=drivesdk

http://www.kodolanyi.hu/aktualis/hirek/1240

http://www.facebook.com/ifjusagimusor/photos/a.1663828240567081.1073741828.1661625744120664/1750675111882393/?type=3

http://www.facebook.com/kulturcsepp/videos/1011908362233541/?__mref=message_bubble

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/dzsessz-az-élet

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/dzsessz-klubban

http://www.e-nepujsag.ro/op/event/nemzetközi-egyetemista-dzsesszfesztivál

http://www.zi-de-zi.ro/2016/05/03/nu-rata-festivalul-studentesc-de-jazz/

http://www.kronika.ro/kultura/meg-kubabol-is-erkeznek-zeneszek-a-vasarhelyi-dzsesszfesztivalra

http://www.erdely.tv/hirek/dzsesszdallamok-vasarhelyen

http://www.zilesinopti.ro/articole/12043/festivalul-international-studentesc-de-jazz-8-12-mai-2016

http://https://www.umblat.ro/evenimente-in/mures/festival/internation-student-jazz-festival-33429#/

http://outinmures.ro/international-student-jazz-festival/

2015
Rege-Manó"

A Studium FogBarátok Klub, amely Studium-Prospero Alapítvány fogászati prevencióval foglalkozó diákcsoportja, a Jazz&Blues Klubbal közösen idén első alkalommal szervezte meg a „Rege-Manó” versenyt óvodás és kisiskolás gyerekeknek.
A főszervezők Demeter József és Bálint Renáta-Ingrid.
A verseny támogatói: Studium-Prospero Alapítvány, Jazz & Blues Klub, Magyarország csíkszeredai Konzulátusa.
Nagyon fontos, hogy az első találkozás a fogorvossal örömteli, szorongásmentes legyen. A kisgyermek felkészítése csökkenti a későbbiekben megjelenő szorongásokat a fogorvosi rendelőkben.
A verseny célja, hogy a gyermekek saját rajzaikon és tanulságos meséjükön keresztül, a többi gyerektársaikat arra ösztönözzék, hogy helyesen táplálkozzanak, rendszeresen ápolják fogaikat, és nem utolsó sorban félelem nélkül keressék fel a fogorvosukat. A versenyre beküldött rajzokat és meséket egy 5 tagú zsűri elemezte és választotta ki a díjazásra érdemeseket. A zsűri tagjai: Tompa Klára színésznő, Kovács Levente rendező, Fábián Gyöngyvér dekoratőr, Demeter József a Jazz&Blues Klub vezetője és Kovács Réka, a Studium-Prospero Alapítvány közkapcsolati felelőse. Az összes versenyző megkapta Kádár Annamária pszichológus Mese a vidám Fogmanókról című tanmeséjét, egy kis édességet illetve egy-egy névre szóló emleklapot. A beküldött meséket Nyírő Ágnes, a MOGYE harmad éves fogorvostan hallgatója illusztrálta.
Tervbe van a beküldött rajzok és mesék bescannelése és könyv formában való kiadása, terjesztése azért, hogy minden gyermekhez eljuthassanak ezek a nagyszerű művek.
Az esemény időpontja és helyszíne: 2015. december 11.-én, pénteken, 17:00 órától kerül sor a Sörház utcai Jazz&Blues Klubban.
„Rege-manó” díjazottak
MESE
1. Jeddi Rajmond Attila – „Lajcsika és a huncut fogmanók” IV.G, Liviu Rebreanu Gimnázium
2. Talpas Emil Krisztián „Ne féljetek a fogorvostól” – IV.F, Liviu Rebreanu Gimnázium
3. Kádár Anna –„Kati és a fogorvos” IV.G, Liviu Rebreanu Gimnázium
Különdíj: Suba Dorottya Júlia-„ A lyukas fog meséje” IV.G, Liviu Rebreanu Gimnázium
RAJZ
1. Székely Kristóf – I.G, Liviu Rebreanu Gimnázium
2. Tollas Gábor – Előkészítő E., Liviu Rebreanu Gimnázium
3. Fülöp Hanna Evelin – I.G, Liviu Rebreanu Gimnázium
Különd íj: Fábián Abigél- I.G, Liviu Rebreanu Gimnázium

FogBarát "Smile Kid Party"

2014 áprilisában alakult meg a Studium FogBarátok fogászati klub, amelynek elsődleges célja a fogászati prevenció. Ötletgazdája és vezetője: Bálint Renáta Ingrid, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fogorvostan hallgatója.
A FogBarátok története egy felhívással indult útjára, mely diákokat toborzott óvodai prevencióra. Erre a felhívásra figyelt fel Dr. Száva Hunor, fogorvos és a Studium-Prospero Alapítvány tagja, majd továbbította a részleteket Dr. Vass Leventének, az Alapítvány alelnökének. Az Alapítvány már régebben is foglalkozott prevenciós tevékenységgel, ezért örvendett a kezdeményezésnek és felkarolta a csapatot. A Szent Balázs Alapítvány egy módszertani képzéssel segítette a diákok munkáját.

NEMZETKÖZI FREEDOM BLUES FESZTIVÁL-MAROSVÁSÁRHELY 2015

Clubul Jazz&Blues din Tg. Mureș dorește să mulțumească tuturor celor care au ajutat la lansarea festivalului internațional de blues Freedom Blues Festival, la Tg. Mureș!
În primul rând, Teatrului pentru Copii si Tineret ARIEL din Tg. Mureș pentru că a acceptat să găzduiască în ultimul moment acest eveniment, în al doilea rând vrem să le mulțumim tehnicienilor de sunet și lumini: Gyuri, Hunor și István pentru munca depusă în timpul festivalului, publicului târgumureșean, care a primit cu atâta deschidere și căldură această primă ediție a festivalului, ceea ce ne dă putere și avânt pentru organizarea următoarei ediții, în 2016!
Îi mulțumim artistului Mike Godoroja pentru colaborare și prezență atât ca prezentator al festivalului în cele două seri, cât și ca muzician în cadrul festivalului, și tuturor participanților care literalmente au ridicat sala în picioare!
Nu în ultimul rând, apreciem și le mulțumim sponsorilor pentru sprijinul acordat, fără de care nu ar fi putut exista acest eveniment.
Vă așteptăm și la anul!
Keep the Blues alive!

2015. oktober 10

Őszi Folkest
Miután nagyszüleink, szüleink házatáján véget ért a betakarodás, mi is visszajöttünk a nyári szabadságról, valamint a diákok is visszatértek az iskolába, helyet adtunk a mulatságnak is. Ennélfogva 2015. október 10-én este őszi táncházat tartottunk a Jazz&Blues Clubban, Marosvásárhelyt. A muzsikát a csíkszeredai Kedves Zenekar húzta. Újra „végigtáncoltuk és énekeltük Erdélyt”. Boncidai zenével indítottunk, majd sóvídéki, vajdaszentiványi, füzesi, küküllőmenti, kalotaszegi, palatkai táncrendek követték egymást. Virradatkor a hajnali nóták sem maradtak el. Köszönjük mindenki hozzájárulását a jó hangulathoz! Derűs, szorgalmas, bulis napokat mindenkinek!

2015. május 3-7.

VII. NEMZETKÖZI EGYETEMISTA DZSESSZFESZTIVÁL

Május 7-én járt le a Marosvásárhelyi Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztiválnak a 7. kiadása. A fesztivál keretén belül 16 csapat kapott lehetőséget arra, hogy bemutassák a tehetségüket a neves zsüri tagok elött, a többi résztvevő, illetve a közönség elött.

A három verseny-nap alatt magas szinvonalú produkcióknak lehettünk tanúi, amiket úgy csapatok, mint énekesek és szólisták adtak elő egy 20 perces idő keretben.

Az idén is nagyobb érdekődést éreztünk a fesztivál iránt mint az előző kiadáson és ezt minden évben boldogan tapasztaljuk: a tavalyi 12 versenyzőhőz képest, az idén 18-an jelentkeztek: Romániából, Magyarországról, Franciaországból és Litvániaból, de a 18 jelentkezőből csak 16-nak sikerült eljutnia a fesztiválra, objektív okok miatt.

A teljes fesztivál ideje alatt a diákok esélyt kaptak arra, hogy tanulhassanak, illetve szakmai tanácsokat kaphassanak a zsűri tagoktól, a reggeli sikeres Workshopok által és a verseny utáni kiértékeléseken. A zsűri olyan 7 tagból állt, akik gondosan voltak kiválasztva és akik értékes szakmai véleménnyel rendelkeznek: Sárik Péter (Magyarország), Alex Man (Románia), Virgil Mihaiu (Románia), Ila Gábor (Románia), László Attila (Magyaroszág), Florian Lungu (Románia) és Johnny Bota (Románia). A fesztiválnak a bemondója pedig Mike Godoroja volt szintén Romániából.

Három verseny-nap után a zsüri ugy döntött, hogy minden egyes versenyző megérdemli a zsüri és a közönség dicséretét és a következők lettek a nyertesek:
• A legjobb együttes: Made in 234 – Vilnius, Litvánia
• A legjobb vokalista: Koszorus Krisztina – Marosvásárhely, Románia
• A legjobb szólista: (Ex-Aequo) Alex Pădureanu – zongora (Bukarest, Romania) és Robert Cozma - harsona (Jass, Románia)
• A legigéretesebb együttes: (Ex-Aequo) D.A.S. Trió (Budapest, Magyarország) és Chris Devil Trió (Budapest, Magyarország)
• A legjobb zenész: Várallyay Petra (Budapest, Magyarország)

Minden résztvevőnek gratulálunk és visszavárjuk a következő fesztiválokra. Külön köszönet a média partnereknek és a támogatóknak, hogy segítettek a fesztivál 7. kiadásának létrehozásában!" Nagy megtiszteltetés volt, hogy május 3. és 7. között meghívottként részt vehettem a második alkalommal zsűritagként a 7. Nemzetközi Diák Jazz Fesztiválon Marosvásárhelyen. A fogadója ennek a különleges jazz eseménynek a Jazz & Blues Club, amit Döme és Péter képviselnek (nagy szerelmesei jazznek és a jó zenének).
As szervezők javasoltak nekünk egy teljes menetrendet az eseményekről. A reggeleket workshopokkal kezdtük, délutánonként versenyek meg koncertek voltak, s este, majd a "jam session" szinte hajnalig.
Csak jó szavakat tudok mondani mindazoknak, akik részt vettek a rendezvény alatt, kezdve a szervező csapatot, a technikai személyzetet, hangot, stb, de a nagy öröm a fesztivál versenyzőinek a minősége volt, ami növekedett évről évre, így a verseny rendkívül szorossá vált. Nagyon fiatal versenyzőktől profizmust és szenvedélyt láthattunk, mivel hogy magas színvonalan teljesítettek. Megtiszteltetés volt a jelenlétük, és nagyon meg vagyunk elégedve a fiatal művészek tehetségével, akik külömböző helyekről érkeztek: Litvánia (Vilnius), Magyarország (Budapest) és Románia (Iasi, Bukarest, Marosvásárhely és Kolozsvár).
A résztvevők érdeklődése a “Workshop”-okért méltó volt. A kreatív szellem és a fair play újra bebizonyosodott éjjel a "jam session" közben (ahol a versenytársakból szövetségesek lettek, együttműködtek azon nyelven beszélve, amely összekötötte őket: a jazz nyelvén).
A korábbi kiadásokhoz képest különösen érdekes volt, és új, mivel hogy minden nap versenyek után a zsűri párbeszédet folytatott a fiatal versenyzőkkel, ahol osztályozva voltak a színpadi teljesítmények különböző aspektusai. Azt hiszem, ezek a megbeszélések hasznosak voltak a fiatal résztvevők számára, mert az információcsere és a kommunikáció egy fontos lépés a tudáshoz és a fejlődéshez.
Összefoglalva csak azt tudom mondani ....”Legyenek nagyobb!" És "Minél több kiadások" amelyek "A Virág Városa" név által maradjanak meg a jazz szerelmeseinek közössége között. "

Alex Man

http://drive.google.com/open?id=0B9NGbrra_Tccc2M1MWRfamxoZHc

http://www.youtube.com/watch?v=D0PQ-7ATxAM

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/„-dzsessz-jövője-jó-kezekben-van”http://www.e-nepujsag.ro/op/article/„-dzsessz-jövője-jó-kezekben-van”

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/elkezdődött-az-egyetemista-dzsesszmuzsikusok-nemzetközi-fesztiválja

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/nemzetközi-ifjúsági-dzsesszverseny-és-fesztivál

http://www.zi-de-zi.ro/festival-international-de-jazz/

http://www.e-nepujsag.ro/op/event/7-nemzetközi-egyetemista-dzsesszfesztivál

http://www.kronika.ro/archivum/offline/cikk/247969/hova-menjunk

http://czb.ro/articol/8545/

http://https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1635510026694740.1073741832.1479457092300035&type=3


2014

2014. május 5-8.

VI. NEMZETKÖZI EGYETEMISTA DZSESSZFESZTIVÁL

2014. május 5-8. között sikeresen lezajlott a VI. Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivál a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban. A rendezvény keretén belül meghirdetett előadói versenyre Magyarország és Románia neves zeneművészeti intézményeiből jelentkeztek tehetséges, fiatal énekesek, zenészek és zenekarok. A zsűri soraiban pedig idén is olyan szaktekintélyeket számlálhattunk mint: Sárik Péter (budapesti dzsesszzongorista), Bágyi Balázs (budapesti dzsesszdobos és a Magyar Jazz Szövetség elnöke), Boros Zoltán (marosvásárhelyi zeneszerző, dzsessz-szakértő), Florian Lungu (bukaresti dzsessz-kritikus) és Dr. Romeo Cozma (jászvásári professzor). A szakértők véleménye szerint idén volt a legerősebb a versenymezőny, és a fesztivál színvonala is növekedett. A magyarországi és a romániai sajtó a következőképpen méltatta a rendezvényt:

http://www.jazzma.hu/hirek/2014/05/12/gyumolcsozo-talalkozasok-marosvasarhelyen

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/marosv%C3%A1s%C3%A1rhelyi-nemzetk%C3%B6zi-egyetemista-dzsesszfesztiv%C3%A1l

http://www.e-nepujsag.ro/op/event/koncertek-jazz-clubban-1

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/min%C5%91s%C3%A9g-muzsik%C3%A1ban

http://idogep.transindex.ro/event/1327/6-nemzetkozi-egyetemista-dzsesszfesztival

http://www.kronika.ro/archivum/offline/cikk/201227/nemzetkozi-egyetemista-dzsesszfesztival

http://www.kronika.ro/archivum/offline/cikk/201499/nemzetkozi-egyetemista-dzsesszfesztival

http://www.kronika.ro/archivum/offline/cikk/201661/harry-tavitian-es-cserey-csaba

http://www.kronika.ro/archivum/offline/cikk/201897/tom-white-zarja-a-fesztivalt

http://www.jazzszovetseg.hu/

http://nemzeti.net/nemzetkozi-egyetemista-dzsesszfesztival-marosvasarhelyen-2042942.html

http://erdely.ma/zenesarock.php?id=164835

http://www.helloyou.ro/event/FESTIVAL-INTERNATIONAL-STUDENTESC-DE-JAZZ-Editia-a-VI-a--VI-NEMZETKZI-EGYETEMISTA-DZSESSZFESZTIV/3822/

http://www.wherevent.com/detail/Jazz-Blues-Club-FESTIVAL-INTERNATIONAL-STUDENTESC-DE-JAZZ-Edi%C8%9Bia-a-VI-a-VI-NEMZETKOeZI-EGYETEMISTA-DZSESSZFESZTIVAL

Október

● III marosvásárhelyi FOLK Fesztivál
Az október 11-én zajlott fesztivál során a táncosok ördöngősfüzesi táncokat tanulhattak Fazakas Jánossal és Molnár Rozival, éneket pedig Balázs-Bécsi Enikővel.
A részvevők hajnalig tartó táncházakban gyakorolhatták a tanultakat, miközben saját bőrükön tapasztalhatták, milyen is egy igazi magyar mulatság, ahol a zenekar valóban az ember talpa alá húzza a zenét. A táncházak ízes muzsikájáról a Kedves zenekar gondoskodott.
2014-ben újra felfedeztek zenei tájegységeket: gyergyóvidéki, majd udvarhelyszéki, valamint őrkői összeállítást hallhattak a résztvevők.

A program támogatója a Communitas Alapítvány, és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

2013

Április

V. NEMZETKÖZI EGYETEMISTA DZSESSZFESZTIVÁL
Fiatal, egyetemista zenészek és énekesek számára szervezett dzsesszfesztivál versennyel és professzionális koncertekkel összekötve.
Fesztiválweboldal

2013. október - 2014. május

KLASSZIKUS ZENE KONCERTEK
A kolozsvári Gheorghe-Dima Zeneakadémia fiatal művészeinek ősztől tavaszig tartó klasszikus zene koncertjei.

Október-június


TÁNCHÁZ
Minden évben októbertől-júniusig húzódó táncházakat tartunk a Jazz&Blues Club helyiségében. Szervezők: a Partitúra Egyesület és a Folk Center Alapítvány. Támogató: a Bethlen Gábor Alap.

2013. november 15-17.

I. marosvásárhelyi FOLK fesztivál

2013. november 15-17. között sikeresen lezajlott az I. marosvásárhelyi FOLK fesztivál a Jazz&Blues Clubban.

A rendezvényt a marosvásárhelyi Partitúra Egyesület és a Jazz&Blues Club szervezték azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsenek a magyar népi kultúra különböző ágainak - néptánc, népzene, népi gyerekjátékok, kézműves mesterségek - megismerésére, ápolására és átörökítésére; továbbá, hogy gazdagabbá tegyék a magyar népművészet kedvelőinek kulturális programkínálatát, és minőségi szórakoztatást biztosítsanak. Ezen célok megvalósítását elsősorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget és a Communitas Alapítvány támogatták.

A három napos rendezvény során a kezdő táncosok csíkszentdomokosi, a haladók pedig magyarói táncokat tanulhattak Fazakas Jánossal és Sándor Csabával, az Ördögborda Táncegyüttes vezetőjével.

A részvevők minden nap hajnalig tartó táncházakban gyakorolhatták a tanultakat, miközben saját bőrükön tapasztalhatták, milyen is egy igazi magyar mulatság, ahol a „cigány” valóban az ember talpa alá húzza a zenét. A táncházak ízes muzsikájáról a Kedves és Üsztürü zenekarok gondoskodtak.

A tanítást esténként népzene koncertek követték, amelyeket Bágyi Balázs etnó-jazz bandája és az Üsztürü zenekar tartottak.

A szervezők nem feledkeztek el a gyerekekről sem, ezért kézműves foglalkozásokat, népi gyerekjátékokat és gyerektáncházat is iktattak a programba.

Annak ellenére, hogy a fesztivál új-keletű, és nem lehetett tudni, milyen fogadtatásra számít, meglepően népszerű volt a lakosság és az egyetemisták körében. A rendezvény ideje alatt végig teltházzal zajlottak az események, vagyis körülbelül 500 ember vett részt a fesztiválon naponta.

Partnerek és Támogatók